Gerra ceràmica vitrificada de Puente del Arzobispo.
Hi havia, fa un temps, una gerra de ceràmica de vius colors, vitrificada, de mida amigable, que un dia va arribar a una casa particular. Allà la van col·locar al mig d’una taula, li van afegir aigua i un ram de flors vermelles.
Tenia -i té- les característiques pròpies de la ceràmica d’un lloc concret: color verd maragda, dibuix de motiu floral i vidrat transparent a tota la peça.
Aquesta gerra va ser elaborada a la localitat de Puente del Arzobispo, que pertany a la comunitat de Castella-La Manxa, i que és una localitat que, entre d’altres coses, destaca com un molt important referent espanyol en terrisseria. Allà fan servir una tècnica artesanal de terrisseria que data del S-XVI.
Per la seva ubicació, a la riba del riu Tajo, entre Castella-La Manxa i Extremadura, els terrissaires troben molta d’aigua -el riu-, una argila de molt bona qualitat i sorra fina. També pels voltants molta ginesta, bruc i estepa per escalfar els forns que couran les peces treballades.
Els colors que es fan servir en la seva decoració son òxids. El blau surt del cobalt, el groc de l’antimoni, l’ataronjat surt del ferro, el negre del manganès i el verd del coure.
A l’any 2019, la Ceràmica de Puente del Arzobispo va ser declarada Patrimoni Cultural Immaterial per l’UNESCO.
Pel que respecta al model 3D escanejat a Scan3D a partir de la gerra protagonista, val a dir que no ha estat una peça gaire complicada d’escanejar, encara que sí hem hagut d’incidir més a la seva texturització, bàsicament la captura del color i tots els detalls fotogràfics, per la reflexió que ocasiona la textura vidrada de la gerra original.
Característiques tècniques del model 3D:
Polígons: 15.402
Vèrtexs: 7.701
Mapes de textura 4k, format PBR.
Un cop iniciada la presentació 3D maximitzeu
a pantalla complerta per observar el detall 360º