Antic fanal de carbur, fabricat a la “Lampisteria José Cos”, de Figueres (Girona – Catalunya) al 1925.

El fanal de carbur en un carruatge, a principis del segle XX, era un element essencial per a la seguretat i la il·luminació durant la nit. En una època en què la majoria de les carreteres no estaven pavimentades i no hi havia llums, els fanalets de carbur eren una necessitat per als conductors de carruatges, era popular a causa de la seva portabilitat i facilitat d’ús, a més de ser una alternativa més econòmica altres fonts de llum en aquell moment.

Consistia en un llum que contenia una barreja de carbur de calci i aigua. En entrar en contacte, aquests dos elements generaven un gas inflamable que, en ser encès, produïa una flama brillant. El llum era muntat a la part frontal o posterior del carruatge i s’encenia amb un llumí o un fòsfor.
A diferència d’altres tipus de fanals que requerien electricitat o espelmes, el fanal de carbur podia ser emplenat fàcilment amb més carbur de calci.

A més de ser una eina útil per a la il·luminació, els fanalets de carbur eren també un element estètic per als carruatges. Molts eren decorats amb detalls elaborats i estaven disponibles en una àmplia varietat de dissenys i mides. Aquests fanalets també eren una forma d’identificació per a altres conductors i viatgers a la carretera, permetent saber de quin tipus de vehicle es tractava.

Tot i això també presentaven alguns problemes i riscos. En primer lloc, el carbur de calci era molt inflamable i podria explotar si es manejava de manera incorrecta. A més, la llum que proporcionaven no era molt brillant i només il·luminava una petita àrea, cosa que significava que els conductors havien de ser molt curosos en manejar els seus carruatges a la foscor.

Tot i aquests inconvenients, el fanalet de carbur va ser un element important en els carruatges de l’època i va ajudar a millorar la seguretat de la conducció nocturna. Amb el pas del temps, però, es van anar desenvolupant alternatives més segures i efectives per a la il·luminació nocturna, cosa que va portar a la seva desaparició.

Tot i aquests problemes, els fanalets de carbur eren una part integral de la vida a la carretera en el seu moment. El seu ús va permetre als conductors de carruatges viatjar amb més seguretat i comoditat a la foscor, i el seu disseny i estètica va contribuir a l’elegància i l’estil de l’època.

Un cop iniciada la presentació 3D maximitzeu
a pantalla complerta per observar el detall 360º