Catalogació digital del patrimoni historicoartístic mitjançant escanejat 3D.

Catalogació digital del patrimoni historicoartístic mitjançant escanejat 3D.

El patrimoni historicoartístic, públic o privat, es irrepetible, l’hem de preservar físicament i també virtualment, digitalitzar amb escàner 3d per poder reproduir-lo si es necessari.

Una estàtua, un gerro, un braçalet, … que pertanyin al patrimoni històric-artístic son objectes valuosos i únics. Amb l’escanejat 3D d’alta definició i texturització hiperrealista podem reproduir un objecte de forma virtual amb una fidelitat extrema, tant en la textura i colors com en la seva forma i mides exactes, que ens permetrà endinsar-nos per estudiar qualsevol fissura, relleu o pigment, per petit que sigui.

L’escàner 3D és una tecnologia que pot ser molt útil per a la conservació del patrimoni històric-artístic. Algunes maneres en què l’escàner 3D pot ajudar són:

– Documentació precisa: pot documentar objectes i edificis històrics amb una gran precisió i detall, cosa que pot ser important per a la conservació a llarg termini.

– Restauració i reconstrucció: pot ajudar els restauradors i els historiadors de l’art a visualitzar l’objecte o edifici en 3D, cosa que pot ser útil per a la restauració i reconstrucció. Això permet als professionals treballar amb una representació precisa de l’objecte o edifici, i ajuda a evitar errors i danys.

– Accés a objectes rars o fràgils: pot ser útil per a l’estudi i la documentació d’objectes històrics que són rars o fràgils, i que podrien resultar danyats o perduts si es traslladen o manipulen. L’escaneig 3D permet als professionals estudiar l’objecte sense haver de tocar-lo o moure’l, cosa que ajuda a evitar danys.

– Difusió i educació: també pot ser útil per a la difusió i l’educació del patrimoni històric-artístic. Les representacions 3D d’objectes i edificis històrics poden ser utilitzades per crear experiències interactives i immersives per als visitants, cosa que pot ajudar a augmentar la comprensió i l’apreciació del patrimoni cultural.

Un cop iniciada la presentació 3D maximitzeu
a pantalla complerta per observar el detall 360º

Mitjançant les presentacions 3D, com la que acompanya aquest post, l’objecte pot ser observat de forma interactiva 360º al seu voltant, apreciar els detalls de la seva textura, el seu desgast provocat pel temps i els seus colors naturals.

Alguns museus d’arreu del mon fan servir tecnologia 3D per difondre també online les obres que custodien i presenten al públic que els visita. Alguns exemples amb presentacions exposades a plataformes online poden ser: Auckland War Memorial Museum, a Nova Zelanda, el Brooklyn Museum, a Nova York, el Museo de Jaén, a Espanya y d’altres.
Algun centre utilitza presentacions 3D d’alguna peça important del museu com a reclam publicitari a la seva estratégia de màrqueting, per atreure visitants de a peu, els quals poden admirar algunes obres des de casa seva abans d’anar-hi.
En el cas de The British Museum de Londres permeten inclús la descàrrega gratuïta d’alguns models 3D.